1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer>

Ultimele noutăţi

  • Prof.univ.dr.Adrian Cotirleţ - Doctor Honoris Causa

    Adrian Cotirlet-doctor honoris causaProf.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti, a primit, intr-un cadru festiv, in prezenta unor personalitati de seama ale Bacaului, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii George Bacovia. Ziua de ieri a fost una deosebit de frumoasa, dupa cum el insusi a declarat, emotionanta si plina de aprecieri pentru prof.univ.dr. Adrian Cotirlet, renumitul chirurg si manager al Spitalului Municipal de Urgenta Moinesti.

  • Ziua Vânătorilor de munte la a VIII-a ediţie

    Ziua Vanatorilor de munte - editia VIII 0103Aceasta manifestare cuprinde si o defilare a Batalionului 22 Vânatori de Munte “Ciresoaia” din Sfântu Gheorghe, la care se vor alatura si elevii Scolii Nationale de Pregatire a Agentilor de Penitenciare din Târgu Ocna. La 3 noiembrie 1916, Marele Cartier General prin Ordinul nr. 294, a decis ca Scoala Militară de Schiori din Bucuresti să fie transformată în "Corpul Vânătorilor de Munte", organizat pe 3 batalioane a 3 companii fiecare, având un efectiv de 2000 de combatanti.

  • Pe viitor e posibil ca oneştenii să aibe patroni chinezi.

    Huawei Logo-300x300Gigantul mondial în telecomunicaţii Huawei vrea să deschidă o fabrică de echipamente * a doua investiţie ar fi un parc eolian * deocamdată au fost purtate doar discuţii de principiu, dar Primăria speră că promisiunile vor fi materializate.

  • Doi fraţi din Dofteana acuzaţi de crimă.

    crimaFapta s-a petrecut intr-una din noptile trecute in fata unui bar din comuna Dofteana. Nicusor A. (27 ani) si fratele sau, Mihai A. (34 ani), s-au luat la cearta cu un consatean in varsta de 33 de ani.

Mânăstirea Făgeţel-mânăstirea credincioşilor de pe Valea Ghimeşului şi Trotuşului

Scris de Daniel Popa

PDF Imprimare Email

Manastirea FagetelPe drumul national 12A, la 24 de kilometri de Miercurea Ciuc si 58 de kilometri de Comanesti, in apropierea comunei Frumoasa, am poposit la sfarsitul verii trecute la manastirea Fagetel, o manastire mica dar foarte frumoasa situata intr-un cadru natural extraordinar, intr-o vale strajuita de versantii inverziti ai muntelui. Manastirea fagetel1Am vrut din tot sufletul sa ajung in aceste locuri dupa ce, in vara anului trecut il cunoscusem pe Parintele Arsenie de la manastirea Fagetel cu ocazia unui pelerinaj in Ucraina. Parintele Arsenie s-a apropiat foarte mult de noi, cu bunatate, cu intelegere, cu sfaturi duhovnicesti, povestindu-ne desigur si despre viata obstii de la Fagetel. Asa ca pentru foarte multi dintre noi Fagetelul a devenit un loc in care doream neaparat sa ajungem intr-o zi. Dorinta a devenit in scurta vreme realitate prin pelerinajul organizat in judetul Harghita de Biserica “Pogorarea Duhului Sfant” din cartierul Titan din Bucuresti. Iata-ne asadar la Fagetel.

Intrarea in curtea manastirii se face pe sub clopotnita construita in 1998. Biserica mica si corpul de chilii cu trapeza, situat cu cateva zeci de trepte mai sus, sunt despartite de soseaua principala prin ziduri de piatra construite in ultimii ani. Obstea de la Fagetel in frunte cu Parintele Staret, Protosinghel Andrei Moldovan ne intampina cu multa caldura sufleteasca.

- Bine v-am gasit Parinte Staret!

- Bine ati venit la noi! Manastirea Fagetel este manastirea credinciosilor de pe valea Ghimesului, de pe valea Trotusului. Manastirea se afla aproape de trecatoarea Ghimes-Palanca la 25 de km distanta. Suntem in Episcopia Covasnei si Harghitei, condusa de P.S. Ioan Selejan. Biserica manastirii Fagetel a fost ctitorita in anul 1901 de catre credincioasa Rozalia. In 1936 a fost infiintat un schit calugaresc. Primii calugari au venit de la manastirea Bogdana din judetul Bacau dar n-au stat decat cativa ani de zile pentru ca a venit odiosul Diktat de la Viena. Intre 1940 si 1945 calugarii si-au intrerupt activitatea, au plecat inapoi la manastirea lor. In 1945 s-a reintors parintele staret, Parintele Dimitrie Sova care a trait pana in 1951. Dupa 1951, o perioada, biserica manastirii a fost pustie. Prin anul 1985 a fost preluata de catre parohia Fagetel iar preotul satului Fagetel facea slujbe o data pe saptamana si la hramuri. In 1995, dupa infiintarea Episcopiei Covasnei si Harghitei, P.S. Ioan Selejan a transferat un grup de trei calugari de la manastirea Toplita si a redeschis manastirea. Aici a reinviat viata monahala. In prezent suntem 10 calugari si avem viata de obste. Se savarseste tot tipicul calugaresc, Sfanta Liturghie zilnic si parastasele pentru ctitori si pentru toti cei care au lasat pomelnice pentru cei adormiti. Hramul manastirii noastre este “Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul” si in fiecare an la sarbatoarea hramului vin credinciosi din toate colturile tarii.

- Dar in celelalte zile din an vine lume la manastire, Parinte Staret?

- Manastirea fiind asezata langa soseaua nationala mai vine lume, este o manastire a trecatorilor, o manastire aflata in calea celor care trec pe aici. Vin oameni. Vin credinciosi ortodocsi dar si credinciosi romano-catolici, credinciosi reformati... Noi nu facem diferenta intre cei care calca pragul manastirii. Toti suntem fii ai lui Dumnezeu si toti trebuie sa mergem la Dumnezeu cu sufletul curat.

- Vad aici ca se mai construieste. Mai aveti nevoie de ajutor?

- Cu siguranta. Am luat hotararea impreuna cu Prea Sfintitul sa facem o biserica mare a manastirii, nu chiar o catedrala dar o biserica in care sa slujim la hram, la praznice. In biserica actuala nu incap mai mult de 100 de persoane asa ca avem nevoie de o biserica mai mare.

De altfel am asistat aici la dvs. la o minunata Sfanta Liturghie desfasurata intr-un altar de vara. A fost foarte frumos in aer liber, o zi foarte frumoasa, cu cer senin.

- Asa este. Am slujit afara pentru ca au venit si credinciosi care vor sa ramana pentru hram, stiam ca veniti si dvs. grupul de pelerini de la Bucuresti. Dumnezeu sa va binecuvanteze si sa mai faceti multe, multe popasuri in aceasta vale istorica a tarii noastre. Sa va dea Dumnezeu sanatate si bucurie!

Sursa: Crestin Ortodox

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterAzi30
mod_vvisit_counterIeri0
mod_vvisit_counterSăptămâna asta30
mod_vvisit_counterSăptămâna trecută0
mod_vvisit_counterLuna asta30
mod_vvisit_counterLuna trecută0
mod_vvisit_counterTotal297234